Från högermenyn i offertinformationen har du möjligheten att designa en offert.

Till en början kan verktyget Designa offert verka komplicerat med alla tillgängliga funktioner.

Du rensar upp vyn snabbt genom att gömma den övre delen av verktyget genom att trycka på neråtpilen () längst upp till höger på sidan.

I den översta raden av funktioner kan du:

• Visa varupris
    Kryssa för den här rutan ifall ni vill att varornas pris ska visas i offerten.
    Märk att prisen endast visas ifall ni har valt Visa linjer i Linjehanteringslistan.

• Visa varunummer
    Kryssa för den här rutan ifall ni vill att varornas nummer ska visas i offerten.
    Märk att varunumren endast visas ifall ni har valt Visa linjer i Linjehanteringslistan.

• Linjehantering
    Här kan ni välja mellan Inga linjer, Visa linjer och Totalt linjer.

Inga linjer används ifall ni inte vill lägga till några varurader i offerten. Priset på arbetet kommer då istället fyllas i som text i textredigeraren.

Visa linjer används ifall ni vill visa alla tillagda varor ni beräknar använda under arbetet.

Här visas även en total kostnad antingen beräknad från summan av varulinjerna, eller från offersumman per del.

Märk att funktionerna Visa varupris och Visa varunummer endast används ifall du använder Visa linjer.

Totalt linjer används ifall ni inte vill visa varulinjerna för kunderna utan bara den uträknade totalen för arbetet.

• Förhandsvisning
    Du kan se hur offerten kommer att se ut genom att klicka på Visa samlat, alternativt trycka på pilen bredvid för att välja Visa valda.

Visa samlat ger er möjlighet att förhandsvisa alla offertförslag du skapat här i en pdf.

Visa valda visar endast den offertflik som du har valt för stunden.

• Skicka offert
    Här kan du skicka de offerter du har skapat. Läs mer under Skicka offert.

Offertflikar

I raderna under har ni möjlighet att skriva in överskriften på offerten.

Här kan ni även lägga till offerter ifall arbetet ska delas upp i olika delar eller om ni vill ge kunden olika kostnadsförslag på arbetet.

När du har fyllt i en offert och vill göra ett alternativ, kan ni trycka på kopia offert-knappen för att skapa en dubblettflik av den valda fliken.

På var flik har ni möjlighet att skriva in en förutsatt summa arbetet ska gå på om ni kryssar i Offertsumma per del.

Observera att detta är priset exklusive moms, som sedan läggs till efteråt i offerten.

Textredigeraren

Textredigeraren ger dig många avancerade funktioner, många som du säkert känner till från andra redigeringsprogram så som Word.

Här har du en möjlighet att göra en beskrivning av arbetet och någon anteckning om vad ni kommit överens om i första kontakten med kunden.

Textfältet anpassar sig automatiskt beroende på mängden text du skriver i fältet.

Det kan vara en god idé att titta på förhandsvisningen för att få designen att se ut precis som du önskar det.

Ifall du tycker att texten kommer för nära varulinjerna kan du enkelt lägga till några extra tomma rader i textfältet för att skapa det avstånd som passar dig bäst.

Knappen längst till höger () ger dig tillgång till de texter du skapat i förhand till dina offerter i Systeminställningar / Texter.

Varulinjer

När du skapar dig offert kan du lätt lägga till varor från dina inlagda grossister.

Du kan söka på varunumret i det första fältet, detta gäller även Interna varor, så som timpriser.

Ifall du inte kan varunumret så kan du även söka på text, men det kan ta en liten stund innan sökningen blir färdig.

Efter att du hittat varan du vill lägga på klickar du på plustecknet längst till höger i fältet.

Du kan även justera några av rutorna i varufältet ifall du så skulle behöva det.

Det finns möjlighet att lägga till textrader ibland varulinjerna genom att trycka på knappen Textrad ovanför plustecknet.

Det kan till exempel vara användbart ifall ni vill ha ett mellanrum mellan varulinjerna och timpriserna.